Martin Sedláček, Naturalis: Lidské tělo má raději přírodní věci

O superpotravinách se říká, že nejsou léky, ale přesto léči. Existují studie, ve kterých pravidelná konzumace speciálně vybraných superpotravin rapidně zlepšila příznaky či dokonce vyléčila nemoci jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, ekzémy, migrény, či ostatní dnes běžné chronické nemoci. Vše o značce Naturalis nám prozradil její zakladatel Ing. Martin Sedláček.

Jaké druhy produktů můžeme ve vašem e-shopu najít?

Naši firma Naturalis se zaměřuje na zelené potraviny a superpotraviny špičkové kvality. Získali jsme řadu certifikátů jako je BIO pro ČR, USA, EU, certifikát určující kvalitu RAW, Kosher, Vegan a řadu dalších. V našem sortimentu můžete nalézt např.: mladý ječmen, chlorellu, spirulinu, acai berry, chia semínka, guaranu, cordyceps, moringu či graviolu.

Proč jste se pustili zrovna do této oblasti podnikání? Jak začal váš příběh?

Celý nápad na podnikání v oblasti superpotravin vznikl před lety na vysoké škole. Byl jsem (a jsem stále) velkým fandou podnikání, obdivoval jsem ostřílené businessmeny světové i lokální úrovně a toužil se stát jedním z nich. Proč zrovna superpotraviny – to je zcela nový příběh. Dle mého názoru nejde být úspěšný v podnikání, když člověk není zapálený pro dané odvětví. Podnikání není jen o číslech, ziscích a tabulkách. Hlavně je o daném produktu, který nabízí. Abstinent by asi také byl nešťastný, kdyby řídil lihovar. A jelikož mě zaujala zdravá strava a tehdy na území ČR nebylo moc firem, které by ji dodávaly v kvalitě, kterou jsem si představoval, rozhodl jsem se to napravit. Dali jsme se svou sestrou hlavy do hromady a vznikl Naturalis.

Spousta lidí se nejspíše zeptá, zda jsou takové zdravé produkty chutné. Jsou chutné?

Říká se: „tisíc lidí, tisíc chutí“, tudíž to nejde 100% paušalizovat. Ale v globálu jsou opravdu dobré. Jejich přidaná hodnota je v tom, že si je lidé mohou upravovat podle vlastních představ. Když někdo má rád sladké, může si do své kaše přidat více agáve sirupu či lucumy (oba produkty slouží jako přírodní sladidlo) a když naopak někdo má rád kyselejší pokrmy/nápoje, může si tam dát více aceroly (tropická třešeň, která vyniká kyselejší chutí). Díky své přirozenosti a nulovému zásahu člověka do struktury našich potravin/plodin, mají čistě přírodní chuť, což se v dnešní době glutamátů, dochucovadel, „éček“ atd. moc nevidí.

Existují nějaké stupně či klasifikace, jak hodně je nějaký produkt přírodní?

Indikátorů jak poznat kvalitní produkt je relativně hodně. Jeden z hlavních jsou certifikáty jakosti, které daný produkt získal. Např. naše produkty mají celou řadu certifikátů jakosti jako jsou BIO, RAW, Vegan, Kosher aj.. Dalším indikátorem je místo pěstování, způsob zpracování, barva či chuť. Všeobecně platí, že nejlepší místo pro pěstování dané plodiny má být místo, kde se rostlinka přirozeně vyskytuje celá staletí. V ČR také nikdy nemůže vyrůst čistě přírodní ananas a naopak na rovníku nebudou moc kvalitní brambory. Proto je dobré si zjistit přirozený výskyt dané plodiny a následně to porovnat s místem pěstování produktu, který si člověk chce zakoupit.

Proč by se měl zákazník zajímat o přírodní produkty a nespokojit se s běžnými potravinářskými předpisy?

Je to z toho důvodu, že lidskému tělu jsou bližší přírodní věci. Plodinami, které vyrostly ze země a nebyly nijak upravovány ani zpracovány se naši předci živili tisíce let. A najedou před „pár lety“ někdo přišel s tím, že když do potraviny dá něco umělého, ušetří své peníze či uměle zvýrazní chuť. A lidské tělo si na to ještě nezvyklo. Bodejť by jo, když bylo na něco zvyklé tisíce let a nyní se mu snažíme podstrčit něco, co bylo vyrobeno uměle.

Pro které skupiny osob jsou přírodní produkty nejhodnotnějšími?

Přírodní – zdravé – produkty jsou vhodné pro každého. Pro sportovce kvůli dodání energie pro vyšší výkon, pro lidi se zdravotními problémy, pro manažery, kteří mají hektický a náročný pracovní den plný stresu či pro relativně zdravého člověka jako skvělá prevence.

Nabízíte skupiny produktů zaměřené na konkrétní neduhy či problémy?

Určitě ano. Každý produkt je výborný na něco jiného. Chlorella např. skvěle detoxikuje organismus a odstraňuje z něj těžké kovy, mladý ječmen tělu dodá dostatek energie pro náročný den, acerola má nejvíce vitaminu C na světě (cca 700x více než klasický pomeranč se supermarketu) či např. golden berries díky rutinu zabraňuje vzniku křečových žil.

Odkud vaše produkty pocházejí? Testujete je sami nějak?

Téměř každý produkt pochází z jiného místa. Naše produkty pocházejí z USA, Peru, Brazílie, Himalájí, Argentiny, Srí Lanky a řady dalších koutů světa. Kromě řady certifikátů jakosti a dalších testů, které dělá přímo náš pěstitel, tyto produkty procházejí podrobnou kontrolou i u nás. Nejen v naší firmě, ale i akreditovaných laboratořích v ČR, kam produkty posíláme.

Dokážete jmenovat nějakou složku potravy, která člověku při běžném stravování nejvíce chybí?

Těch složek všeobecně bývá relativně hodně. Je ještě potřeba je rozdělit na ty, které si lidské tělo dokáže vyrobit samo a které ne. Např. Omega 3 si organismus sám vyrobit nedokáže. Proto je potřeba mu ho dodávat. A to lze buď např. rybami nebo chia semínky, které jsou poslední dobou populární.

Jakým způsobem vaše produkty distribuujete? Máte i kamennou výdejnu?

Kromě našeho firemního e-shopu www.superpotraviny-naturalis.cz spolupracujeme se stovkami firem po celé ČR. Naše produkty můžete např. nalézt ve Sklizenu, v OD Kotva, na www.prozdravi.cz, www.lekarna.cz, www.pilulka.cz na pobočce v Praze (Na Slupi 9, Praha 2) či na řadě dalších prodejen se zdravou výživou.